Sommersprek med mat og kosthold

Square

Det er sommer i store deler av landet, det er varmt og lite frister det å stå inne ved varme kjeler og lage mat. Grilling er en hit på sommerstiden og det er kjempefint, men det er fort gjort at det blir noen kjøttfattige pølser og usunt tilbehør.

Sommersprek blir fort assossiert med trening, men også mat og kosthold har en betydning her. I dette innlegget skal du få noen tips til å holde vekten i sommer og noen gode matretter som er full av næring for kroppen.

Blir det mye mat og gjerne “kosemat” på denne årstiden, kan det selvsagt være lurt å vedlikeholde aktivitetsnivået. Mer om dette kan du lese om i Sommersprek trening.

Foto: Thomas Ebeltoft

Ikke glem fettet

Lett og frisk mat er populært på sommertiden, både frukt og salater. En ting å huske på når du koser deg med denne forholdsvis sunne maten, er å ha en fettkilde til. Det er mange gode vitaminer og mineraler i både frukt og salater, men mange av disse et fettløselige noe som betyr at de trenger en fettkilde for å bli tatt opp i kroppen din. Får du ikke tatt opp disse vitaminene og mineralene, har du heller ikke nytte av dem!

Gode fettkilder kan være:

  • Avokado
  • Nøtter
  • Frø
  • Oliven
  • Cocosa
  • Fet ost
  • Peanøttsmør/ Mandelsmør / Tahini
  • En god dressing

Det handler mye om balanse, og det igjen gjenspeiler seg på din trivsel, om du får i deg nok næring og at du er i aktivitet. Så sørg for å fylle opp næringslagrene dine før du snoper deg, enten det er med sjokolade eller et glass vin. På denne måten har kroppen din allerede fått den næringen den trenger. Mengden snop du inntar begrenser seg naturlig, samtidig som det ikke går utover helsen.

Stabilt blodsukker

Når det kommer til måltider, og kanskje særlig middager, vil det være lurt å velge bort litt av den karbohydratrike maten som ris, pasta og potet. Her er det forresten vist at kokt avkjølt potet og pasta inneholder mindre stivelse og noe som heter resistent stivelse. Resistent stivelse gir næring til de gode tarmbakteriene dine samtidig som denne stivelsen ikke har den store påvirkningen på blodsukkeret ditt.

Et blodsukker i ubalanse gjør ofte at humøret går opp og ned, søtsuget stiger og ikke minst lagrer man mer fett. Svigninger i blodsukkeret gjør at kroppen skiller ut mer insulin. Insulin er et fettlagrende hormon. Ønsker du å passe litt på vekten og formene dine, vil et stabilt blodsukker være lurt å tenke litt på.

annonse
Prøv Dagbladet Pluss i 3mnd for kun. 99,- – få 3 valgfrie pocketbøker fra ARK som din gave uten ekstra kostnad – klikk her

Hvordan du kan holde et stabilt blodsukker:

  • Velg rene proteinkilder som egg, kylling, fisk, storfe, pølser med godt kjøttinnhold, etc.
  • Ha alltid fett til måltidene dine. Det er nødvendig for næringsopptak, metthet og stabilt blodsukker.
  • Unngå sukker. Prøv også å se på ingredienslisten. Det kan være skjult sukker i matvarer du trodde var uten.
  • Begrens karbohydratene, særlig i form av hvitt mel, ris, pasta og potet.

Nærende søtpotetsuppeSøtpotetsuppe

  • 500 gram søtpotet
  • 200 gram gulerot
  • 1 kartong kokosmelk
  • 5 dl kraft
  • 2 cm ingefær
  • 5 – 10 cm stangselleri
  • 1/2 sitron
  • 1 ss sambal oelek
  • Koriander

Skrell og del opp søtpotet, gulrot, ingefær og stangselleri. Hell alt i en støpejernsgryte eller kjele og kok opp sammen med kokosmelk og kraft. Når grønnsakene er møre, kan du mose det hele med en stavmikser. Ha i saften av en halv sitron, 1 ss sambal oelek og koriander. Jeg serverte suppen med bacon og/eller kyllingbiter, så godt!

 

Pannebrød

  • 4 dl grovmel
  • 2 ts bakepulver
  • 5 dl vann
  • 2 ss olivenolje
  • Krydder etter ønske. Jeg brukte gurkemeie, pepper, koriander og timian.
  • Flaksalt

Bland sammen mel, bakepulver, vann, olivenolje og krydder. Del deigen i 6 deler. Bruk gjerne litt ekstra olje når du klapper ut deigen. Pannebrødet stekes i en tørr stekepanne på middels varme. Strø på litt flaksalt før du steker.

Vannmelon og skogsbæris

hjemmelaget is

Foto: Thomas Ebeltoft

  • ¼ vannmelon
  • 100 gram skogsbærblanding
  • 2 ss kokosolje
  • 1 ss lecethin
  • 1 scoop kollagenpulver

Kjør alt sammen i en blender og hell over i isformer. Om du vil, kan du drysse litt kokosmasse på isen før du setter pinnen i. Så er det bare å nyte. Like god til frokost, som til dessert.

Brokkolisalat

brokkolisalat

Foto: Thomas Ebeltoft

  • En stor brokkoli
  • 200 gram bacon
  • En halv løk
  • En neve rosiner
  • En neve gresskarrkjerner
  • 2 store sopper
  • 1 liten sellerirot
  • Hjemmelaget majones *
  • Noen dråper hvit eddikk for syrlig smak / sitron

Stek bacon og la ligge på papir mens du steker løk og sopp i baconfettet. Hakk opp brokkoli og løk, rasp selleriroten med et rivjern og bland sammen med rosiner og gresskarkjerner. Topp med hjemmelaget majones.

Ikke minst, husk å kos deg. Nyt sommeren og bruk tiden til å slappe av. Så snakkes vi om litt for mer trening. Håper du er klar!

Marit Ebeltoft

Artikkel av Marit Ebeltoft
Trening- og kostholdsveileder

Tekst: Mynewsdesk/Marit Ebeltoft/foto:Thomas Ebeltoft   –   Forsidefoto:iStockphoto

 

annonse:
Hos Brillz finner du unike og kule solbriller til en billig pris! Solbrillene kommer fra produsenter som fokuserer på kvalitet, og de tar alltid inn solbriller som er trendy og moteriktig akkurat nå. Bruk rabattkoden sommer2017 og få 20 % rabatt på kjøp over 500 kr ekskl. Frakt.

Stikker du innom NOEforDEG?

FlexiKort – Noen av Norges beste kredittkort her

kreditt