Julegrytene settes ut for 117. gang

Square
Frelsesarmeen setter i disse dager ut den tradisjonsrike julegryta. For mange byr den på julestemning, for andre nødvendig mat, varme klær − og verdighet.
Julegryteinnsamlingen startet opprinnelig i San Fransisco på slutten av 1800-tallet, og har siden spredd seg til land over hele verden. I Norge har julegryta vært Frelsesarmeens innsamlingsaksjon i desember siden 1901. Othilie Tonning, daværende leder for Frelsesarmeens sosialarbeid blant kvinner, så julegryta som en løsning for å skaffe midler til arbeidet hun drev. Og slik er det fortsatt. Midlene som kommer inn i julegryta muliggjør store deler av Frelsesarmeens sosiale arbeid lokalt gjennom hele året, og i 2016 samlet det norske folk inn rett over 30 millioner kroner i grytene. Nå er grytene i ferd med å settes ut igjen.
Tar ikke lett på tilliten
Kommandør William Cochrane er nåværende leder for Frelsesarmeen i Norge. Skotten opplever snart sin andre jul her til lands, og han er imponert over det norske folks raushet.– Da jeg i fjor for første gang fikk oppleve desember i Norge, var jeg overveldet over å se den posisjonen julegryta har her i landet, og den enorme tilliten og givergleden det norske folk har til Frelsesarmeen. Det er en støtte og tillit vi ikke tar lett på, forsikrer han.    artikkelen fortsetter under bildet  

Julegryta settes ut for 117. gang i Norge. I fjor ga nordmenn omtrent 30 millioner kroner til Frelsesarmeens sosiale arbeid lokalt gjennom hele året. Foto: Mette Randem.

Økende forskjeller i Norge

Fattigdomsrapporten som kom fra NAV i 2016, forteller at forskjellene i Norge øker. Den viser blant annet at 92 000 barn lever i husholdninger med vedvarende lav inntekt, og Frelsesarmeen opplever stadig økt pågang når det gjelder hjelp til for eksempel mat, særlig i julen.

– Når vi i år setter ut julegrytene for 117. gang, så er det ikke fordi det er en tradisjon, men fordi det fremdeles er mange som trenger vår hjelp i Norge, bekrefter Cochrane.

– Julegrytas givere får sjelden verken se eller oppleve gleden fra mottakerne direkte, men vi vet at mange setter stor pris på den hjelpen som vi sammen kan være med å gi, sier han.

– Fra vår side kan vi i hvert fall ikke få takket nok!

Nye givermuligheter

Selv om julegryta er en ærverdig tradisjon, ønsker Frelsesarmeen samtidig å tilpasse seg endringer i folks betalingsformer. I flere år har det vært mulig å gi med kort og SMS – og særlig i fjor kom Vipps på banen som en betydelig giverkanal.

– Vi er opptatt av at det skal være en glede å gi – og enkelt. Uansett hvordan man gir, er det kort vei fra giver til mottaker – og takknemligheten for alle gaver er stor. I år vil vi også gi folk mulighet til å opprette nettgryter i en crowdfundings-løsning på frelsesarmeen.bidra.no. Slik kan man også spre digitale gryter på sosiale medier, forteller medie- og innsamlingssjef i Frelsesarmeen, Jan Aasmann Størksen.

Lokale variasjoner

Tidspunktet for når julegrytene plasseres ut, kan variere lokalt. Informasjon om tidspunkt, samt lokasjon, finnes på www.frelsesarmeen.no/julegryta. På denne nettsiden kan du også finne annen informasjon om julegryta.

 

Husk Julegryta i år også, du finner den mange steder. (Foto: Kristianne Marøy/Krigsropet/Frelsesarmeen)

 

Foto: Mynewsdesk (Ill/1.sidefoto:iStockphoto)


reklame

Trenger du julegavetips?
Da gjør du det enkelt og klikker HER NÅ


 

Her kan du få AnbefalteVarmepumper – Dette er en gratis og uforpliktende tjeneste som raskt og effektiv finner tilbud tilpasset ditt hjem.  Klikk på annonsen under.