Litt skummelt med lynnedslag? Mere i august.

August er normalt en måned med mange lynnedslag. Det er flere ting du kan gjøre for å unngå skader.

– Lynsesongen er som regel på slutten av sommeren. Vi forventer å få inn mange skademeldinger i august som følge av lyn og tordenvær, sier kommunikasjonssjef Bjørn-Inge Haugan i SpareBank 1 Østlandet.

Statistikk fra Meteorologisk institutt viser at månedene juni, juli og august er månedene med flest lyn. De siste fem årene har Meteorologisk institutt registrert nær 358.000 lynnedslag bare i august i Norge.

Samtidig har SpareBank 1 Forsikring de siste fem årene registret over 12.000 skader med årsak i lynnedslag, og erstatningsutbetalingene er nær 150 millioner kroner.

Fire tips mot lynskader

  • Trekk ut tv-antenne og stikkontakter – spesielt ladekabler og wifi-rutere som fort blir ødelagt av lynnedslag. Dette er smart å gjøre selv om det ikke er meldt tordenvær når du skal bort.
  • Installer overspenningsvern i stikkontakter og sikringsskap. Sistnevnte må du få en el-installatør til å gjøre.
  • Unngå bading og svømmetur, store sletter og fotballbaner.
  • Vær oppmerksom på hvordan dyra reagerer. Lyn og torden kan oppleves traumatisk og framkalle lignende reaksjoner som på nyttårsaften.

Stor fare for skogbrann – en jobb for brannvesenet

Den tørre sommeren gjør at tordenvær kan resultere i enda flere skogbranner. Mange er nok bekymret for om lyn vil skape skogbrann i nærheten av der de bor.

– Det viktigste du kan gjøre for å sikre deg mot brann, er å ha røykvarslere og slokkemidler i huset. Dette redder liv, sier Lars Magne Hovtun, informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat (bildet).

Mange lurer nok på hva de kan gjøre for å sikre huset sitt mot en eventuell skogbrann.

– Det er vanskelig for privatpersoner å gjøre mye for å verne seg mot en stor skogbrann. Det er en jobb for brannvesenet, særlig siden slokkearbeidet er forbundet med stor fare, sier Hovtun.

Flere steder i landet fikk litt kjærkomment regn sist helg, men på de fleste steder var det ikke nok nedbør til å dempe skogbrannfaren. Tørr skog og mark har vist seg lett antennelig av lyn flere ganger denne sommeren.

– Vi minner likevel om at rundt 80 prosent av alle skogbranner er menneskeskapt, som følge av bål, gnister eller sigarettsneiper. For å unngå store skogbranner, er vi helt avhengig av at alle viser ansvar og er forsiktige med ild i naturen, sier Hovtun.

Bruk powerbank og overspenningsvern

Et forebyggende tiltak du kan gjøre selv er å montere overspenningsvern mot lyn og torden i sikringsskapet eller tilkoblet strømkabler fra elektronikk som TV.

– De fleste lynskader kan unngås med gode og riktig installert overspenningsvern, men unngå å kjøpe billige versjoner. De fungerer ofte dårlig, sier Haugan (bildet).

Mobiltelefoner bør lades i en powerbank eller andre eksterne ladeenheter hvis det lyner og tordner ute.

– En bør helst ikke sette telefonen eller datamaskinen til lading i stikkontakten, og en bør trekke ut wifi-ruteren. Disse tingene kan fort bli ødelagt av lynnedslag, sier Haugan.

Det varierer hvor store kostnader et lynnedslag kan føre med seg.

– Dersom fryseren din kortslutter full av mat, kan det bli dyrt. Da råtner maten og skaper vond lukt som det er vanskelig og dyrt å fjerne. Elektronikk er ofte ikke så dyrt, men TV og hi-fi-utstyr koster fort mange tusenlapper, sier Haugan.

Lynnedslag i august, tall fra Meteorologisk institutt

År  Måned  Antall lyn

2017 august 18 201
2016 august 10 201
2015 august 29 668
2014 august 247 556
2013 august 52 290

Tekst: Mynewsdesk Foto: Mynewsdesk/SpareBank 1 Østlandet  Foto lyn over Oslo:iStockphoto.


reklame

 

  • Nytt deksel til mobilen?

    Lux-Case: Tilbehør til ethvert produkt